چکیده: (9893 مشاهده)
مقدمه: از مهمترین گیاهان دارویی خانواده چتریان در ایران، زیره سیاه، زیره سبز و زنیان میباشد که در مناطق مختلفی از رویشگاههای طبیعی استان یزد به چشم میخورد. در این مطالعه به بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس بذر و مقایسه قدرت آنتیاکسیدانی این سه گیاه پرداخته شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی، تمامی آزمایشها در سه تکرار انجام گرفت. بذور جمعآوری شده به روش تقطیر با آب اسانس گیری شدند. جداسازی و شناسایی ترکبیات تشکیل دهنده با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) انجام شد. خواص آنتیاکسیدانی اسانس بذر به روش تخریب رادیکالهای آزاد DPPH)) سنجیده و برای اندازهگیری مقدار کل ترکیبات فنولی از روش Follin-Ciocalteu استفاده شد.
نتایج: مهترین ترکیبات در زیره سیاه گاماترپینن، کومین آلدئید و پاراسیمن و در زیره سبز، پروپانل، بنزن متانول ، 1- فنیل 1- بوتانل و گاماترپینن و در زنیان تیمول، گاماترپنین، سایمن و بتا پنین بود. نتایج به دست آمده از غلظتهای مؤثر مختلف از اسانس سه گیاه نشان داد که در زیره سیاه، زنیان و زیره سبز به ترتیب 85/2، 711/0 و 49/1 میکروگرم بر میلیلیتر و میزان ترکیبات فنولی 09/117، 62/162 و 22/90 میلیگرم گالیک اسید بر گرم است.
نتیجهگیری: زنیان دارای بیشترین خاصیت آنتیاکسیدانی و زیره سیاه دارای کمترین خاصیت آنتیاکسیدانی میباشد. بیشترین ترکیبات فنولی به ترتیب در زیره سیاه، زنیان و زیره سبز میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فارماکولوژی دریافت: 1392/6/6 | پذیرش: 1393/6/1 | انتشار: 1393/11/1