Ahangarpour A, Mohaghegh M, Asadinia E, Ramazani Ali-Akbari F. Effect of Arctium Lappa Root Extract on Glucose Levels and Insulin Resistance in Rats with High Sucrose Diet. JSSU 2013; 21 (2) :179-188
URL:
http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2425-fa.html
آهنگرپور اکرم، محقق سیده مرجان، اسدی نیا ابتسام، رمضانی علی اکبری فاطمه. اثر عصاره ریشه گیاه باباآدم (Arctium Lappa) بر میزان گلوکز و مقاومت به انسولین در موشهای صحرایی با رژیم غنی از سوکروز. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1392; 21 (2) :179-188
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2425-fa.html
چکیده: (22633 مشاهده)
مقدمه: دیابت مشکل رو به رشد در تمام دنیا است. گیاه باباآدم (Arctium Lappa) با داشتن خواص درمانی، در اروپا، آمریکای شمالی و آسیا مورد استفاده قرار میگیرد. ترکیبات ضددیابتی و آنتیاکسیدانی در ریشه این گیاه یافت شده است. در این مطالعه اثر عصاره آبی ریشه گیاه باباآدم بر سطوح گلوکز، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین (FIRI) در موشهای ماده تغذیه شده توسط سوکروز بررسی شد.
روش بررسی: 40 موش صحرایی ماده نژاد ویستار در محدوده وزنی 150 تا 250 گرم تهیه شد. بعد از 5 هفته تغذیه با رژیم سوکروز 50% در آب آشامیدنی، حیوانات به طور تصادفی به 5 گروه 8 تایی کنترل سالم، دریافت کننده سوکروز، 3 گروه دریافت کننده سوکروز همراه با عصاره آبی ریشه باباآدم در دوزهای mg/Kg 200 و 100، 50 تقسیم شدند. تزریق داخل صفاقی به مدت دو هفته انجام شد و 24 ساعت بعد از آخرین تزریق، خون از قلب موشها گرفته شد. بعد از جداسازی پلاسما، گلوکز ناشتا (12 ساعت) با استفاده از کیت تجاری اندازهگیری شد و انسولین ناشتا به روش الایزا ارزیابی گردید.
نتایج: سطوح گلوکز، انسولین و FIRI در گروه دریافتکننده سوکروز در مقایسه با گروه کنترل به طور معنیداری افزایش یافت. سطح گلوکز در گروه دریافت کننده عصاره mg/Kg50 (mg/dl64/16±14/116) و mg/Kg200 (mg/dl58/22±66/90) در مقایسه با گروه سوکروزی (mg/dl73/18±5/140) کاهش معنیداری یافت. سطح انسولین وFIRI در گروههای دریافت کننده عصاره در هر سه دوز در مقایسه با گروه سوکروزی کاهش معنیداری نشان داد (001/0>p).
نتیجهگیری: عصاره ریشه گیاه باباآدم در مدل حیوانی میتواند سبب کاهش معنیدار در سطح گلوکز و انسولین خون شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فارماکولوژی دریافت: 1392/3/13 | پذیرش: 1392/7/6 | انتشار: 1392/7/6