Salehi pour M, Nahangi H, Mansori R, Zavarreza J. Role Ecosapantaenoic Acid(EPA) on the gene expression of Peroxisome Proliferators Activated Receptors. JSSU 2013; 20 (5) :648-656
URL:
http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2238-fa.html
صالحی پور مسعود، نهنگی حسین، منصوری رضا، زوار رضا جواد. نقش اسید ایکوزاپنتاانوئیک(EPA) بر بیان ژن گیرنده آلفای فعالشده در پروکسیزومهای در حال تکثیر (PPAR). مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1391; 20 (5) :648-656
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2238-fa.html
چکیده: (9214 مشاهده)
مقدمه: یکی از مهمترین عامل در شروع و پیشرفت آترواسکلروز نقص هموستازکلسترول در ماکروفاژها و تبدیل آنها به سلولهای کفی میباشد. ژنها و عوامل رونویسی بسیاری مانندPPAR: Peroxisome Proliferator Activated Receptors در هموستاز کلسترول در این سلولها دخالت دارند. اسیدهای چرب از نوع n-3 یکی از مهمترین عوامل تنظیم کننده فعالیت بیان این ژنها به حساب آمده و بنابراین میتوانند متابولیسم کلسترول درون سلولی و پیشرفت فرایند آترواسکلروز را متأثر سازند. اسید ایکوزاپنتاانوئیک (EPA) در بین این نوع اسیدهای چرب از فراوانی در رژیم غذایی برخوردار است، بنابراین مطالعه اثر آن بر روی بیان ژن فوق از اهمیت به سزایی برخوردار است.
روش بررسی: در این مطالعه LDL توسط روش اولتراسانتریفیوژ با شیب دانسیته جداسازی شده و توسط استات سدیم استیله شد. برای تبدیل ماکروفاژها به سلولهای کفی، LDL استیله شده به مقدار 50 ماکروگرم در اختیار سلولها قرار گرفت. اثر EPA و لیگاند سنتزی (Wy14643) بر روی بیان ژن PPAR توسط Real time PCR در سلولهای کفی مشتق از سلولهای THP-1 بررسی شد.
نتایج: تیمار سلولهای کفی با EPA سبب کاهش معنیدار در کلسترول تام، کلسترول آزاد و استر کلسترول سلولی گردید
(05/0p≤). EPA و Wy14643سبب افزایش معنیدار بیان ژن PPAR در این سلولها شد.
نتیجهگیری: به نظر میرسد که این اسید چرب اثر منحصر به فرد و خاصی بر روی بیان ژن و متابولیسم لیپید داشته که میتواند از طریق مکانیسمهای دیگری به جز PPAR مانند مسیر LXR نیز بر روی هموستاز کلسترول درون سلولی اثرگذار باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بیوشیمی دریافت: 1391/10/10 | انتشار: 1391/10/26