Habibzadeh H, Hemmati Maslakpak M, Ghanei Gheshlagh R. The Relationship between Iron Deficiency and Restless Legs Syndrome in Hemodialysis Patients. JSSU 2012; 20 (4) :439-446
URL:
http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2133-fa.html
حبیب زاده حسین، همتی مسلک پاک معصومه، قانعی قشلاق رضا. رابطه کمبود آهن و سندرم پاهای بیقرار در بیماران تحت همودیالیز. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1391; 20 (4) :439-446
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2133-fa.html
چکیده: (8600 مشاهده)
مقدمه: سندرم پاهای بیقرار یک اختلال نورولوژیکی است و بیماران تحت همودیالیز بیش از دیگران از این سندرم رنج میبرند. هر چند پاتوفیزیولوژی سندرم پاهای بیقرار هنوز ناشناخته است، اما بررسی عوامل مرتبط با این سندرم میتواند به توسعه دانش پزشکی در این زمینه کمک نماید. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سندرم پاهای بیقرار و سطح فریتین و آهن سرم در بیماران تحت همودیالیز انجام شد.
روش بررسی: مطالعه از نوع توصیفی به روش مقطعی است که در آن 168 بیمار تحت همودیالیز مراجعه کننده به بخش همودیالیز بیمارستان طالقانی ارومیه، با روش نمونهگیری در دسترس شرکت داشتند. جهت جمعآوری دادهها از پرسشنامه استاندارد غربالگری سندرم پاهای بیقرار و شاخصهای آزمایشگاهی سطح سرمی آهن و فریتین استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمونهای آمار توصیفی و استنباطی انجام یافت.
نتایج: نتایج این مطالعه نشان داد 7/38 درصد بیماران تحت همودیالیز از سندرم پاهای بیقرار شاکی بودند که میانگین آهن سرم آنها 3/29± 78 μg/dl بود. در این مطالعه به ترتیب سطح سرمی آهن و فریتین بیماران تحت همودیالیز دارای سندرم پاهای بیقرار به طور معنیداری پایینتر از بیماران همودیالیزی فاقد سندرم پاهای بیقرار بود و آزمونهای آماری اختلاف معنیداری را در این مورد نشان داد (05/0p<).
نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای سندرم پاهای بیقرار در بیماران تحت همودیالیز، شناسایی عوامل مرتبط با این سندرم و ارائه راهکارهای لازم در اصلاح یا حذف عوامل مؤثر، ضروری به نظر میرسد. نظر به تأیید ارتباط شاخصهای آهن و فریتین و سندرم پاهای بیقرار در بیماران تحت همودیالیز، نتایج میتواند در نوع درمان و مدیریت این بیماران کمک کننده باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
پرستاری دریافت: 1391/7/22 | انتشار: 1391/7/24