Hosseini N, Malekirad A, Changizi Ashtiani S, Nazemi M. Free Radicals Scavenging Activity of Essential Oils and Different Fractions of Methanol Extract of Zataria Multiflora, Salvia Officinalis, Rosmarinus Officinalis, Mentha Pulegium and Cinnamomum Zeylanicum . JSSU 2012; 20 (1) :28-38
URL:
http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-1906-fa.html
حسینی ناصر، ملکی راد علی اکبر، چنگیزی اشتیانی سعید، ناظمی منا. بررسی قابلیت اسانس و فراکشنهای مختلف عصاره متانولی آویشن شیرازی، مریم گلی، رزماری، خالواش و دارچین در مهار رادیکالهای آزاد . مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1391; 20 (1) :28-38
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-1906-fa.html
چکیده: (26888 مشاهده)
مقدمه: اسانسها و عصارههای گیاهان دارویی به عنوان مواد طبیعی محافظت کننده مواد غذایی و داروهای افزاینده سلامتی مطرح هستند. اکثر این ترکیبات با داشتن خاصیت آنتیاکسیدانی از استرس اکسیداتیو جلوگیری میکنند. هدف از این مطالعه مقایسه ظرفیت آنتی اکسیدانی اسانس و فراکشنهای مختلف عصاره متانولی گیاهان دارچین، خالواش، مریم گلی، آویشن شیرازی و رزماری بود.
روش بررسی: این مطالعه از نوع کارآزمایی آزمایشگاهی میباشد. ظرفیت آنتیاکسیدانی اسانس و فراکشنهای مختلف عصاره متانولی این گیاهان از طریق اندازهگیری توانایی مهار کنندگی رادیکالهای آزاد DPPH ((2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری بین اسانس و فراکشنهای مورد مطالعه از نظر فعالیت آنتی اکسیدانی وجود داشت. فراکشنهای اتیل استاتی نسبت به سایر فراکشنهای مورد بررسی و حتی BHT ((Butyl Hydroxyl Toluene به عنوان آنتیاکسیدان سنتزی(IC50 برابرµg/ml 5/239) دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالاتری بودند و بیشترین فعالیت مربوط به خالواش (µg/ml 2/47) بود. در میان سایر فراکشنها نیز بیشترین فعالیت در فراکشنهای ان-هگزانی رزماری با IC50 (µg/ml 969) دیکلرومتانی رزماری(µg/ml 46/205) و فراکشنهای آبی دارچین(µg/ml 6/117) و مریم گلی(µg/ml 3/321) مشاهده شد. براساس نتایج این مطالعه فراکشن اتیل استاتی در گیاهان مورد بررسی بیشترین خاصیت آنتیاکسیدانی را دارد و فراکشن آبی در رتبه بعدی قرار میگیرد.
نتیجهگیری: به طور کلی با توجه به فعالیت آنتی اکسیدانی قابل ملاحظه موارد ذکر شده این فراکشنها میتوانند به عنوان آنتیاکسیدانهای طبیعی در صنعت مورد استفاده قرار گیرند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1391/2/16 | انتشار: 1391/2/26