محیطی اردکانی جواد، اکبریان زهرا، نظریان ابوالفضل. تاثیراسانس زیره سبز بر میزان گلوکز و لیپیدهای خون در موشهای صحرایی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1390; 19 (3) :388-397
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-1577-fa.html
چکیده: (11188 مشاهده)
مقدمه: افزایش گلوکز خون و لیپیدها یکی از اختلالات شایع است که در اثر عوامل گوناگون بوجود میآید. زیره سبز یکی از گیاهانی است که در طب سنتی ایران برای درمان برخی بیماریها کاربرد داشته است و در مطالعات جدید نقش زیره سبز در درمان دیابت و کاهش سطح لیپیدها عنوان شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر اسانس زیره سبز بر روی میزان گلوکز، تریگلیسرید، کلسترول تام،HDL و LDLسرم موشهای صحرایی است.
روش بررسی: برای این منظور، 4 گروه 6 تایی موش صحرایی نر نژاد ویستار بطور تصادفی در چهار گروه: 1-گروه کنترل با رژیم غذایی استاندارد،2- گروه اسانس زیره سبز با رژیم غذایی استاندارد، 3-گروه کنترل با رژیم غذایی پرچرب، 4- گروه اسانس زیره سبز با رژیم غذایی پرچرب قرار داده شدند. میزان دوز مصرفی اسانس زیره سبز μg/kg400 بود که از طریق گاواژ به موشها داده شد. در سه زمان مختلف شامل ابتدای مطالعه، روز بیستم(شروع مصرف داروها)، روز پنجاه و پنجم(پایان مصرف دارو) از موشها به منظور اندازهگیری گلوکز، تریگلیسرید، کلسترول تام، HDL و LDLسرم موشهای صحرایی نمونهگیری به عمل آمد.
نتایج: نتایج مطالعه نشان داد پس از دریافت اسانس زیره سبز کاهش معنیداری در میزان گلوکز(گروه 4: 007/0p= )(گروه 2: (01/0p<)، کلسترول(گروه 4: (01/0p <) (گروه 2 (05/0p<)، تریگلیسیرید(گروه 4 (01/0p<) (گروه2 01/0p<)، LDL(گروه 4 05/0p<) (گروه 2 01/0p<) و افزایش معنیداری در HDL سرم(گروه 4 05/0p<) (گروه 2 01/0p<) مشاهده شد.
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان داد دریافت اسانس زیره سبز از طریق گاواژ میتواند بر سطح گلوکز و لیپیدهای سرم موشهای صحرایی تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
واژههای کلیدی: زیره سبز،
گلوکز،
لیپیدها
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1390/5/19 | انتشار: 1390/5/24