دوره 12، شماره 3 - ( پاییز 1383 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 50-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (18300 مشاهده)
مقدمه: از عوامل خطر در بیماری‌های عروق کرونر، اختلال در میزان لیپوپروتئین سرم و کلسترول و تری گلیسیرید پلاسما است همچنین اسیدهای چربی که از طریق خوراکی و برخی گیاهان دارویی مصرف می‌شوند در بیماری عروق کرونر نقش دارند. روش بررسی: به منظور بررسی تأثیر روغن پسته وحشی (بنه) بر روی چربی‌ها و لیپوپروتئین‌های سرم خون خرگوش (به‌عنوان مدل حیوانی برای انسان) 35 قطعه خرگوش ماده سالم انتخاب و به‌طور تصادفی به 7 گروه مختلف تقسیم شدند. به هر گروه آزمایشی (شامل 5 قطعه خرگوش) درصدهای متفاوتی از روغن پسته وحشی به تنهایی و در ترکیب با روغن نباتی، روغن دنبه و کلسترول داده شد. چربی‏ها و لیپوپروتئین‌های سرم خون به روش‌های متداول آزمایشگاهی مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج: یافته‌های به‌دست آمده نشان داد که پس از مصرف جیره‌های حاوی 10 و 20 درصد روغن پسته وحشی غلظت تری گلیسیرید، کلسترول، لیپیدتام، HDL ـ کلسترول، VLDL ـ کلسترول و LDL ـ کلسترول سرم در دفعات مختلف نمونه‌گیری دارای اختلاف آماری معنی‌‌دار هستند (05/0P<) به‌طوری‌که با پیشرفت زمان مصرف جیره‌های حاوی 10 و 20 درصد روغن پسته وحشی، روند کاهش معنی‏داری در غلظت تری گلیسیرید، کلسترول، لیپید تام، VLDL ـ کلسترول و LDL ـ کلسترول و افزایش معنی‌داری در غلظت HDL ـ کلسترول سرم دیده شد (05/0 P< ). مصرف روغن پسته وحشی به صورت مخلوط با روغن دنبه و یا روغن نباتی و کلسترول با درصدهای مختلف نشان داد که غلظت چربی‌ها و لیپوپروتئین‌های سرم خون خرگوش‌های ماده با پیشرفت زمان مصرف، تغییرات کاهشی یا افزایشی مشخص و معنی‌داری ندارند. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که مصرف روغن پسته وحشی به دلیل داشتن درصد قابل توجهی از اسیدهای چرب غیراشباع و اسیدهای چرب ضروری، احتمالاً برای پیشگیری از بیماریهای قلبی ـ عروقی و آترواسکلروز و کاهش مرگ و میر ناشی از این بیماری‌ها مفید و سودمند است. مصرف روغن پسته وحشی سبب کاهش LDL ـ کلسترول و افزایش HDL ـ کلسترول سرم می‏شود. این تغییرات در غلظت لیپوپروتئین‌های سرم برای پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی اهمیت دارد.
متن کامل [PDF 201 kb]   (5832 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1389/9/15 | انتشار: 1383/7/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.