چکیده: (9871 مشاهده)
مقدمه: تاکنون در مورد خواص دانه انگور (Vitis Vinifera) تحقیقات فراوانی انجام شده ولی در باره خواص فارماکولوژی برگ انگور کمتر تحقیق شده است. عصاره آبی الکلی برگ مو انقباض ناشی از کلرورپتاسیم و اکسیتوسین را در رحم موش صحرایی مهار کرده و نیز سبب شل شدن آئورت میگردد. هدف این تحقیق بررسی اثر عصاره آبی الکلی برگ مو بر انقباضات ناشی از چند محرک شناخته شده در ایلئوم موش صحرایی و تا حدودی روشن نمودن مکانیسم این اثر میباشد.
روش بررسی: عصاره برگ مو با استفاده از الکل 70% با روش خیساندن تهیه و حلال آن تبخیر گردید. قطعاتی بهطول cm2 از انتهای ایلئوم موش صحرایی Sprague Dawley در حمام بافت حاوی محلول تایرود قرار داده شد. محلول حمام بافت بهطور دایم اکسیژنه میشد. جهت تحریک ایلئوم از کلرورپتاسیم، استیلکولین و کلرورباریم استفاده شد. انقباضات ایلئوم به روش ایزوتونیک و تحت 5/0گرم کشش اولیه ثبت شد و نتایج بهصورت میزان کوتاه شدگی (بر حسب میلیمتر) و یا میزان شل شدگی بر حسب درصد محاسبه گردید.
یافتهها: عصاره آبی الکلی برگ مو (25/0، 5/0، 1، 2 و mg/ml 4) بصورت وابسته به غلظت سبب مهار انقباض ناشی از کلرورپتاسیم (mM60) میشود (001/0P<). بکاربردن آنتاگونیست آدرنوسپتورها (پروپرانولول μM1) مانع بروز این اثر مهاری نگردید. همچنین عصاره (mg/ml1) انقباض ایلئوم ناشی از استیلکولین (05/0 و μg/ml 5/0) را کاهش داد (به ترتیب 001/0P< و 05/0P<). با این وجود، عصاره (mg/ml2) تأثیری بر انقباض ناشی از کلرورباریم(mM4) نداشت.
نتیجهگیری: عصاره آبی الکلی برگ مو احتمالاً از طریق مسدود کردن کانالهای کلسیمی وابسته به ولتاژ موجب مهار انقباض ایلئوم موش صحرایی شده است. کلرورباریم با افزایش رهایش کلسیم از منابع درون سلولی سبب انقباض گردیده و لذا عصاره قادر به مهار انقباض ناشی از آن نبوده است. همچنین نتایج این تحقیق با کاربرد سنتی برگ مو برای معالجه اسهال همخوانی دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1389/9/15 | انتشار: 1383/7/24