کاسب فاطمه، سلطانی محمدحسین، کیمیا گر مسعود، حسینی مصطفی. بررسی اثر درشت مغذیها بر پاسخهای قلبی - عروقی در افراد سالم و دیابتی نوع II . مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1383; 12 (2) :60-67
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-1236-fa.html
چکیده: (10860 مشاهده)
مقدمه : با توجه به تناقضات، خلاء اطلاعاتی و برخی از کاستیها در زمینه شناخت تاثیر ماکرونوترینتها بر پاسخهای قلبی- عروقی نظیر برون ده قلبی، ضربان قلب ، حجم ضربهای ، فشارخون سیستولیک ، فشارخون دیاستولیک و فشار متوسط شریانی تحقیق حاضر در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1380 صورت پذیرفت.
روش بررسی : این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی روی 10 فرد سالم و 15 فرد دیابتی نوع II انجام و پاسخ های قلبی - عروقی، قبل و تغییرات آن تا 5 مرحله یعنی 15،30،60،90و120 دقیقه بعد از مصرف نشاسته گندم، کازئینات سدیم و روغن زیتون تعیین شد.میزان کالری درشت مغذیها 10کیلو کالری به ازای هر کیلوگرم وزن مطلوب بدن بود.دادهها با آزمونهای آماری آنالیز واریانس دو طرفه با اندازهگیریهای تکراری، t مستقل و t زوج مورد قضاوت قرار گرفت.
یافتهها: 10 فرد سالم (4 زن و 6 مرد) در سنین 8/5± 6/36 و نمایه توده بدن kg/m2 2/1±24 و 15 فرد دیابتی نوع II (4 زن و 11 مرد) در سنین 2/5± 9/38 سال و نمایه توده بدن kg/m2 6/1±24 مورد بررسی قرار گرفتند. مصرف ماکرونوترینتها در افراد سالم سبب افزایش معنیدار و تدریجی در برون ده قلبی شد (05/0P<)، در حالیکه در افراد دیابتی تغییرات برون ده قلبی معنیدار نبود. در افراد سالم فشارخون سیستولیک و فشار متوسط شریانی بعداز دریافت ماکرونوترینتها افزایش یافت (05/0 p<) ، در حالی که فشارخون سیستولیک افراد دیابتی کاهش یافت (05/0 P<) و فشا ر متوسط شریانی افت معنیداری نشان داد(05/0 p<).در هر دو گروه فشارخون دیاستولیک تغییری نشان نداد.
نتیجهگیری: پاسخ های قلبی – عروقی افراد سالم و دیابتی نوع II بعد از دریافت ماکرونوترینتها اختلاف معنیداری نشان داد
(05/0 p<).بدین ترتیب میتوان نتیجه گرفت که دیابت در همان مراحل اولیه سیستم قلبی – عروقی این بیماران را درگیر میسازد. اما تحقیقات دیگری با تعداد نمونهی بیشتر توصیه میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1389/9/15 | انتشار: 1383/4/25