چکیده: (16421 مشاهده)
مقدمه : لغوشدن اعمال جراحی الکتیو به علت ایجاد استرس در بیمار و همراهان ، صرف وقت ، هزینههای زیاد و اشغال تختهای بیمارستان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و شناخت درست علل مختلف آن باعث می شود بتوانیم بسیاری از آنها را پیشبینی و پیشگیری نماییم . هدف از این مطالعه علل لغو اعمال جراحی الکتیو است.
روش بررسی : این مطالعه از نوع توصیفی و به روش مقطعی بر روی 180 مورد عمل جراحی الکتیو لغو شده در بیمارستانهای آموزشی یزد صورت گرفته است. پرسشگران طرح با مراجعه به لیست عمل بخشهای مختلف و لیست اعمال انجام شده در اطاق عمل بیمارستانهای مورد مطالعه موارد حذف شده را شناسایی و ضمن مطالعه پرونده و مصاحبه با پزشک معالج علت لغو عمل را جویا شده و آن را در چهار گروه شامل : علل مربوط به جراح, ، علل مربوط به بیهوشی ، علل مربوط به اطاق عمل و علل مربوط به بیمارستان و 15 زیر گروه دسته بندی کرده و اطلاعات حاصله با استفاده از برنامه رایانه ای SPSS 11 تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: نتایج این مطالعه حاکی از آن است که از کل بیماران جراحی الکتیو بستری، عمل جراحی 5/12% آنها لغو گردیده که در بیمارستانهای مختلف از صفر تا 2/15% متغیر میباشد . علت اصلی لغو مربوط به جراحان می باشد (3/33%)، تیم بیهوشی و اطاق عمل با 25% در رده بعدی هستند . 2/16% لغو اعمال جراحی نیز به بیماران مرتبط بوده وکمترین میزان لغو مربوط به علل بیمارستانی میباشد(5/0%). در بین علل فرعی بدون در نظر گرفتن گروه اصلی شایعترین علت لغو مربوط به بیماری زمینهای با ریسک بالای عمل می گردد (2/17%). در بین علل مربوط به جراح شایعترین علت لغو مربوط به عدم حضور جراح میباشد (7/36%). در بین علل مربوط به تیم بیهوشی شایعترین علت مربوط به بیماری زمینهای یا ریسک بالاست (9/68%). در بین علل مربوط به اطاق عمل شایعترین علت لغو مربوط به نبود وسیله لازم جهت انجام عمل و اتمام شیفت کاری اطاق عمل است هر کدام (1/31%). در بین علل مربوط به بیمار شایعترین علت لغو مربوط به عدم مراجعه بیمار یا ترک بیمارستان می باشد (9/37%) و تنها علت لغو در گروه علل بیمارستان مربوط به مشکلات بیمه و حسابداری می باشد(100%). از میان بخشهای بیمارستان، بخش جراحی اعصاب با 3/43% اعمال جراحی الکتیو بیشترین میزان لغو را بخود اختصاص میدهد. بر اساس سن نیز بیشترین میزان در گروه سنی 60 به بالا میباشد (4/15%). بر اساس جنس میزان لغو در گروه خانمها (1/0%) بیشتر از آقایان می باشد.
نیتجهگیری: با توجه به نتایج حاصله به نظر میرسد با ایجاد و فعال نمودن کلینیکهای مشاوره قبل از عمل بتوان تا حد زیادی میزان لغو اعمال جراحی الکتیو را کاهش داده و از بار اقتصادی ، روانی و اجتماعی ناشی از آن کاست.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1389/9/15 | انتشار: 1383/4/25