دوره 15، شماره 3 - ( پاييز 1386 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 52-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (11367 مشاهده)
مقدمه : دیابت از بیماریهایی است که سیستم‌های مختلف بدن، از جمله مخاط دهان را درگیر می‌کند. در رابطه با شیوع انواع ضایعات مخاطی دهان در بیماران مبتلا به دیابت، توافق نظر وجود ندارد. لذا بر آن شدیم تا بررسی بیشتری در این زمینه انجام دهیم. هدف از این مطالعه بررسی ضایعات پاتولوژیک بافت نرم در دهان بیماران دیابتی و همچنین بررسی سوزش و خشکی در دهان این بیماران به تفکیک نوع دیابت و وضعیت کنترل دیابت می باشد. روش بررسی: این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی با معاینه‌ی دهان 468 بیمار دیابتیک شناخته شده مراجعه کننده به درمانگاه غدد در تابستان سال 1384 صورت گرفت. اطلاعات دموگرافیک بیماران به همراه اطلاعاتی از بیماریهای سیستمیک همراه، میزان HbA1C و طول مدت ابتلا در پرسشنامه از پیش تهیه شده ثبت گردید . با انجام معاینات بالینی ضایعات بافت نرم و انواع ضایعات قارچی مشخص گردید. جهت اندازه‌گیری سوزش دهان در افراد شاکی از روش VAS استفاده شد و خشکی دهان آنها به صورت سابژکتیو توسط سؤالات از پیش استاندارد شده بررسی شد. اطلاعات آماری توسط نرم افزار SPSS Ver10 و با استفاده از آزمون مجذور کای وLogistic Regression test انجام شد. نتایج: 34 بیمار مبتلا به دیابت نوع I و 434 بیمار مبتلا به دیابت نوع II بودند، (میانگین سنی 77/984/47 سال). فراوانی کل ضایعات کاندیدایی در این بیماران 4/15% بود که به ترتیب: استوماتیت ناشی از دنچر 3/5%, انگولارکیلیتیس 1/4% ، مدیان رومبوئید گلوسیتیس 5/1% آتروفی پاپی های زبان 5/4% بوده است. فراوانی کلی ضایعات غیر وابسته به کاندیدا 1/20% بود که شامل زبان شیاردار 5/10%, زبان جغرافیایی 9/7% لیکن پلان 7/1% بود. 2/6% از بیماران از سوزش‌دهان شکایت داشتند. که میانگین سوزش اندازه‌گیری شده 98/148/3 می باشد. 6/15% افراد از خشکی دهان شکایت داشتند در آزمون رگرسیون لجستیک نوع دیابت بر روی استوماتیت دنچر, ترک گوشه لب و آتروفی پاپی زبان و سطح HbA1C بر روی ترک گوشه لب، سوزش و خشکی دهان و همچنین طول مدت بیماری بر روی سوزش و خشکی مؤثر بوده است(P
متن کامل [PDF 227 kb]   (7745 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1388/11/5 | انتشار: 1386/9/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.