دوره 26، شماره 1 - ( فروردین 1397 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 1-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (2389 مشاهده)
مقدمه: مصرف خوراکی عصاره استویا سطح آنتی اکسیدان‌های بدن را افزایش می‌دهد. در این مطالعه، مصرف خوراکی عصاره استویا بر عوارض عصبی و کبدی ناشی سمیت حاد و مزمن استامینوفن در موش‌های کوچک بررسی شد.
روش بررسی: موش‌ها (۱۲n=) از نژاد NMRI ،در مطالعه حاد، عصاره استویا (۴۰۰ میلی‌گرم/میلی‌لیتر) را به مدت یک ماه همراه با آب آشامیدنی دریافت و سپس تک دوز استامینوفن (۶۰۰ میلی‌گرم/کیلوگرم، داخل صفاقی) را دریافت کردند. در مطالعه مزمن، موش‌ها (۶n=) استویا (۲۰۰ و ۴۰۰ میلی‌گرم/میلی‌لیتر) را همزمان با استامینوفن ۵/۴ (میلی‌گرم/میلی‌لیتر) همراه با آب آشامیدنی به مدت یک ماه دریافت کردند. هماهنگی حرکتی موش‌ها توسط آزمون راه رفتن روی طناب سنجیده شد. سطح سرمی آلانین ترانس آمیناز (ALT) و آسپارتات ترانس آمیناز (AST) و هیستوپاتولوژی کبد موش‌ها ارزیابی شد. تمامی داده‌ها توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه ۲۰ ارزیابی شدند. داده‌ها توسط آزمون کای دو و تحلیل واریـانس یک‌طرفه مورد سنجش واقع شدند.
نتایج: ناهماهنگی حرکتی در ۷۵ درصد موش‌های پس از درمان مزمن با استامینوفن مشاهده شد و پیش درمانی با استویا جلوی بروز اثر استامینوفن را گرفت. استامینوفن سطح ALT و AST سرمی موش‌ها را به طور معنی‌دار (۰۱/۰>p) افزایش داد. عصاره استویا به صورت وابسته به دوز، این فاکتورهای سرمی را کاهش داد. پیش درمانی با هر دو دوز استویا سبب کاهش شدت علایم بافتی نکروز کبدی ناشی از تجویز مزمن استامینوفن شد.

نتیجه‌گیری: مصرف خوراکی عصاره استویا توانست مانع علایم سمیت عصبی و کبدی ناشی از استامینوفن شد.
متن کامل [PDF 1603 kb]   (725 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: ۱۳۹۶/۴/۲۶ | پذیرش: ۱۳۹۶/۸/۱۱ | انتشار: ۱۳۹۷/۲/۱۸