دوره 26، شماره 2 - ( اردیبهشت 1397 )                   جلد 26 شماره 2 صفحات 150-141 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (3202 مشاهده)
مقدمه: داروهای شیمیایی علیه آلودگی‌های انگلی موثر هستند، ولی مشکلاتی مانند به روز مقاومت دارویی، بقایای دارویی و عوارض جانبی ناخواسته، باعث شده است که مطالعه بر روی درمان‌های موثر دیگر به خصوص ترکیبات گیاهی در اولویت‌های تحقیق قرار گیرد. با در نظر گرفتن گزارشات مبنی بر تاثیر ضدمیکروبی و ضد انگلی عصاره گونه‌های مختلف گیاه درمنه(آرتمیزیا)، این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره الکلی گیاه آرتیمیزیا اسپسیجرا و هم چنین تاثیر سرکوب ایمنی بر میزان آلودگی کرمی در موش سوری صورت گرفته است.
روش بررسی: در مطالعه تجربی حاضر، از 30 سر موش سوری ماده نژاد NMRI استفاده شد. حیوانات به 5 گروه شامل دو گروه شاهد و سه گروه تیمار دریافت کننده عصاره با غلظت‌های mg/ml2/0، mg/ml2 و mg/ml20 تقسیم شدند. تجویز عصاره از روز اول آغاز و هر 12 ساعت تا 6 روز ادامه یافت. مدفوع موش­ها روزانه جمع‌آوری گردیده و تعداد تخم در یک گرم مدفوع (EPG)  با استفاده از روش کلیتون لین محاسبه گردید. هم چنین مطالعات هیستوپاتولوژی با استفاده از مقاطع روده موش ها انجام شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 (SPSS Inc, Chicago, IL) انجام گرفت. نرمال بودن توزیع داده ها بر اساس روش کلموگروف- اسمیرونوف ارزیابی گردید و جهت مقایسه گروه‌های مختلف از روش Oneway Anova  استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان دهنده تاثیر عصاره الکلی آرتمیزیا با غلظت های 2 و 20 میلی گرم در میلی لیتر بر آلودگی کرمی در موش سوری است، به طوری که در گروه تیمار سوم (دریافت کننده آرتمیزیا با غلظت mg/ml20) میانگین تخم در هر گرم مدفوع (Egg per gram) شامل تخم های هیمنولپیس نانا، آسپیکولاریس تتراپترا و سیفاسیا ابولاتا در روز آخر بررسی به طور مشخص و معنی دار کاهش یافت (002/0p=). در بررسی میکروسکوپی مقاطع روده نیز بین گروه های شاهد و تیمار تفاوت دیده شد. هم چنین نتایج موید تاثیر سرکوب سیستم ایمنی بر افزایش آلودگی به این انگل بود.
متن کامل [PDF 860 kb]   (1425 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انگل شناسی
دریافت: 1396/8/10 | پذیرش: 1396/10/9 | انتشار: 1397/4/27

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.