چکیده: (26681 مشاهده)
مقدمه: اسانسها و عصارههای گیاهان دارویی به عنوان مواد طبیعی محافظت کننده مواد غذایی و داروهای افزاینده سلامتی مطرح هستند. اکثر این ترکیبات با داشتن خاصیت آنتیاکسیدانی از استرس اکسیداتیو جلوگیری میکنند. هدف از این مطالعه مقایسه ظرفیت آنتی اکسیدانی اسانس و فراکشنهای مختلف عصاره متانولی گیاهان دارچین، خالواش، مریم گلی، آویشن شیرازی و رزماری بود.
روش بررسی: این مطالعه از نوع کارآزمایی آزمایشگاهی میباشد. ظرفیت آنتیاکسیدانی اسانس و فراکشنهای مختلف عصاره متانولی این گیاهان از طریق اندازهگیری توانایی مهار کنندگی رادیکالهای آزاد DPPH ((2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری بین اسانس و فراکشنهای مورد مطالعه از نظر فعالیت آنتی اکسیدانی وجود داشت. فراکشنهای اتیل استاتی نسبت به سایر فراکشنهای مورد بررسی و حتی BHT ((Butyl Hydroxyl Toluene به عنوان آنتیاکسیدان سنتزی(IC50 برابرµg/ml 5/239) دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالاتری بودند و بیشترین فعالیت مربوط به خالواش (µg/ml 2/47) بود. در میان سایر فراکشنها نیز بیشترین فعالیت در فراکشنهای ان-هگزانی رزماری با IC50 (µg/ml 969) دیکلرومتانی رزماری(µg/ml 46/205) و فراکشنهای آبی دارچین(µg/ml 6/117) و مریم گلی(µg/ml 3/321) مشاهده شد. براساس نتایج این مطالعه فراکشن اتیل استاتی در گیاهان مورد بررسی بیشترین خاصیت آنتیاکسیدانی را دارد و فراکشن آبی در رتبه بعدی قرار میگیرد.
نتیجهگیری: به طور کلی با توجه به فعالیت آنتی اکسیدانی قابل ملاحظه موارد ذکر شده این فراکشنها میتوانند به عنوان آنتیاکسیدانهای طبیعی در صنعت مورد استفاده قرار گیرند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1391/2/16 | انتشار: 1391/2/26