دشتی رحمت آبادی محمد حسین، نهنگی حسین، اویسی مستانه، انوری مرتضی. اثر مصرف دم کرده زعفران در دوران بارداری بر وضعیت مادر و نوزادان در موش سفید کوچک آزمایشگاهی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1390; 19 (6) :831-837
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-1842-fa.html
چکیده: (125305 مشاهده)
مقدمه: زعفران در طب سنتی برای درمان تعداد زیادی از بیماریها استفاده میشود. با این همه، شواهد و مدارکی مبنی بر بروز اثرات سقط کنندگی و ناهنجاریزایی مصرف مقادیر زیاد زعفران در دوران بارداری وجود دارد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات زعفران در دوران بارداری بر وضعیت مادر و نوزادان انجام شد.
روش بررسی: در این پژوهش تعداد 20 سر موش سفید کوچک آزمایشگاهی ماده پس از جفتگیری و مشاهده پلاک واژینال، بطور تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. در طی کل دوره بارداری تمام حیوانات در شرایط یکسان نگهداری و تغذیه شدند در حالیکه به گروه مورد، دم کرده زعفران با غلظت 5/0درصد و به گروه شاهد آب معمولی داده شد. وزن مادران باردار در طی حاملگی و پس از زایمان، طول دوره بارداری، تعداد نوزادان، وزن نوزادان در اولین روز تولد، جنسیت و ناهنجاری ظاهری نوزادان بعنوان متغیر تعیین شدند.
نتایج: طول دوره بارداری و تعداد نوزادان در گروه مصرف کننده زعفران نسبت به گروه شاهد کاهش معنیداری داشت. میانگین وزن نوزادان گروه مورد بیشتر از گروه شاهد بود. همچنین در 4 نوزاد گروه مصرف کننده زعفران، کوری یک چشم مشاهده شد. بین دو گروه از نظر تغییرات وزن مادر در طول بارداری و پس از رایمان و نیز در مورد نسبت جنسی نوزادان اختلاف معنیداری وجود نداشت.
نتیجهگیری: این بررسی نشان داد که زعفران باعث ایجاد زایمان زودرس و کاهش تعداد نوزادان میشود که میتواند مؤید اثر سقطکنندگی آن باشد. افزایش وزن نوزاد هنگام تولد و ایجاد ناهنجاری در جنین نیز میتواند ناشی از مصرف زعفران در دوران بارداری باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1390/12/7 | انتشار: 1390/12/25