دوره 12، شماره 3 - ( پاییز 1383 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 29-22 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (14813 مشاهده)
مـقدمه : کمبود روی یکی از مشکلات بهداشت عمومی در بسیاری از جوامع به خصوص در کودکان ( که در سن جهش رشد هستند) می‏باشد. کمبود روی باعث اختلال رشد، ‌تأخیر بلوغ جنسی، اختلالات رفتاری و ایمنی ‌نقص حس چشایی و بویایی، ‌اکرودرماتیت و افزایش ابتلا به عفونت‌های تنفسی و گوارشی می‌شود. روش بررسی : یکی از راههای بررسی کمبود روی، انجام تست چشایی روی ( Zinc Taste Test) با استفاده از محلول سولفات روی 1/0 درصد می‌باشد. برای بررسی کمبود روی در کودکان پیش دبستانی یزد از این تست استفاده شد و نتایج آن با وزن و قد و خصوصیات دموگرافیک این کودکان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور400 نفر از کودکان پیش دبستانی به روش نمونه‌گیری چند مرحله‌ای انتخاب شدند در این بررسی خوب بودن مزه محلول سولفات روی 1/0 درصد به‌عنوان تست چشایی مختل (کمبود روی ) و بدمزه بودن آن به‌عنوان طبیعی بودن سطح روی در نظر گرفته شد. نتایج : بر اساس تست چشایی روی 9/73 درصد کودکان مورد بررسی کمبود روی داشتند که 6/77 درصد دختران و 7/69 درصد پسران را شامل می‌شد .اگرچه کمبود روی با وزن و قد کودکان ارتباط معنی‌داری نداشت اما در کودکانی که از نظر وزن و قد زیر صدک پنجم بودند کمبود روی شیوع بیشتری داشت. نتیجه گیری: کمبود روی با بررسی تست چشایی در کودکان پیش دبستانی یزد حدود 70 درصد بود و بین کمبود روی و متغیرهای رشد و ویژگیهای دموگرافیک کودکان رابطه معنی‌داری مشاهده نشد ولی با توجه به شیوع بالای کمبود روی با روش تست چشایی پیشنهاد می‌شود اندازه‌گیری روی با روش‌های دقیق‌تر مانند :روی گلبول سفید، گلبول قرمز و پلاکت همزمان با تست چشایی روی انجام شود و در صورت همبستگی قوی بین آنها به علت ارزان بودن تست چشایی برای بررسی وضعیت روی بدن در سنین مختلف از این روش استفاده شود.
متن کامل [PDF 166 kb]   (3337 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1389/9/15 | انتشار: 1383/7/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.