پارسائیان ِنیره، جلالی بمانعلی، افخمی محمد. بررسی میزان لیپوپروتئین – آ در پلاسمای مبتلایان به دیابت نوع II . مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1383; 12 (4) :55-61
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-1379-fa.html
چکیده: (13506 مشاهده)
مقدمه : لیپوپروتئین – آ [LP(a)] یک ذره غنی از کلسترول در پلاسمای انسان است و به عنوان یک عامل خطرساز برای بیماریهای قلبی – عروقی مطرح شده است. علاوه بر زمینه ژنتیکی عوامل دیگری از جمله دیابت ممکن است در غلظت پلاسمایی و خطرزایی این لیپوپروتئین نقش داشته باشد. هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه غلظت پلاسمایی LP(a) در بیماران مبتلا به دیابت و افراد غیردیابتی بوده است.
روش بررسی: افراد مورد مطالعه شامل 180 نفر بیمار دیابتی مراجعه کننده به مرکز دیابت یزد، و 180 نفر غیر دیابتی که از نظر سن و جنس با گروه بیمار جفت شده اند، بوده است. از افراد مورد مطالعه نمونه خون در شرایط ناشتا تهیه شد. هموگلوبین گلیکوزیله، گلوکز، لیپیدها و لیپوپروتئینها با روشهای روتین آزمایشگاهی و LP(a) به روش الکتروایمونودیفیوژن تعیین مقدار شد. نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز شد. تستهای آماری مورد استفاده شامل آنالیز واریانس، t-test برای مقایسه لیپیدها و لیپوپروتئینها، test u- برای مقایسه LP(a) در دو گروه و آزمون همبستگی «پیرسون» برای تعیین همبستگی سایر متغیرها با LP(a) بوده است.
نتایج : میانگین غلظت پلاسمایی LP(a) در بیماران دیابتی (Mean SD, 41.98 34.63 mg/dl) بطور معنی داری (P<0.001) از گروه شاهد (26.2 20.2 mg/dl) بالاتر بود. میانگین غلظت کلسترول، تری گلیسرید وLDL کلسترول در گروه بیمار و HDL – کلسترول در گروه شاهد بالاتر بود. بین LP(a) و سایر متغیرها در دو گروه بیمار و شاهد همبستگی معنی داری مشاهده نشد.
نتیجه گیری : غلظت LP(a) پلاسمایی بطور مستقل در مبتلایان به بیماری دیابت افزایش می یابد. افزایش این لیپوپروتئین در بیماران دیابتی ممکن است در افزایش خطر بیماریهای قلبی – عروقی در این بیماران نقش داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1389/11/16 | انتشار: 1383/10/26